Familiestichting

Haselhoff


Onderzoek en publicaties

Het onderzoek naar de wortels van de familie Haselhoff is de basis voor alle andere activiteiten van de Familiestichting.


In de jaren zestig van de vorige eeuw begon Bastiaan Hazelhoff (1926-2002) met onderzoek naar zijn voorouders. In de jaren zeventig werd het onderzoek voortgezet door de neven Albert Hazelhoff (1956) en Jan Hazelhoff (1958). Dit resulteerde in de uitgave van de Kroniek van het geslacht Haselhoff in 1992. Vanaf dat moment konden nagenoeg alle dragers van de familienaam, op welke wijze dan ook gespeld, nagaan wie hun Nederlandse voorouders waren. Ook is er onderzoek verricht in Duitsland, vooral in Dortmund en omgeving, om de herkomst van de familie tot aan de bron te achterhalen.
Het onderzoek naar de familiegeschiedenis ging na de publicatie van de Kroniek door. Door drukke werkzaamheden moest Jan Hazelhoff stoppen met zijn activiteiten voor de stichting. Nu is het Roelof Hazelhoff (1947) die zich samen met Albert Hazelhoff daarmee intensief bezig houdt.
Zij schreven de
Nieuwe Kroniek van het geslacht Haselhoff die in 2010 verscheen.

Albert en Roelof zijn op dit moment ook verantwoordelijk voor de meeste onderzoeksverhalen die in het HaselhoffBulletin, dat tweemaal per jaar verschijnt.


Publicaties


Kroniek van het geslacht Haselhoff; beschrijving van acht eeuwen familiegeschiedenis

Aan de verschijning in 1992 van dit boek (560 bladzijden) zijn vele jaren genealogisch en historisch onderzoek voorafgegaan. De Kroniek is samengesteld en geschreven door Mr Drs Albert Hazelhoff, historicus en Mr Jan H.A. Hazelhoff, docent rechten.

De Kroniek omvat onder andere de genealogie van het geslacht Haselhoff, (familie)verhalen, fotomateriaal, onderzoeksgegevens uit koop- en verkoopakten, uit huwelijkscontracten en testamenten. Kortom de oudste geschiedenis van het geslacht in meer beschrijvende vorm en zo veel mogelijk in historisch perspectief geplaatst.

Deze uitgave is helaas niet meer verkrijgbaar.


Nieuwe Kroniek van het geslacht Haselhoff

Nieuwe onderzoeksgegevens en nieuw fotomateriaal namen in de loop der jaren zo in omvang toe, dat het bestuur besloot tot uitgave van een geactualiseerde versie van de Kroniek.

De auteurs van de in 2010 verschenen Nieuwe Kroniek (606 bladzijden) zijn Mr Drs Albert Hazelhoff en Roelof Hazelhoff RA. Zij beschrijven de ontstaansgeschiedenis van boerderijen en families die de naam Haselhoff dragen. Tevens hebben zij in dit werk de genealogieën van de in Nederland en in het buitenland wonende families zo volledig en actueel mogelijk weergegeven.


HaselhoffBulletin

Dit is als het ware de ‘levensader’ voor de contacten met de donateurs. Behalve interessante mededelingen van het bestuur, bevat een uitgave zoveel mogelijk informatie in de vorm van artikelen, (genealogisch)onderzoek, historische feiten en herinneringen, aanwinsten voor het familiearchief, familieberichten en de vermelding van nieuwe donateurs. Het bulletin verschijnt twee keer per jaar en wordt verspreid onder alle donateurs en belangstellenden.
In 1999 werd het HaselhoffBulletin door de afdeling Familieorganisaties van de Nederlandse Genealogische Vereniging gekozen tot het beste familieblad van Nederland.

Om een indruk te geven van de inhoud verwijzen wij u naar 
het laatst verschenen nummer.



Stambomen


De genealogische informatie van de verschillende familietakken wordt bijgehouden in Aldfaer, een computerprogramma voor het vastleggen van alle stamboomgegevens. In de stambomen zijn al meer dan 10.000 personen geregistreerd.


Het is de bedoeling dat deze gegevens in de nabije toekomst door familieleden en overige geïnteresseerden op deze website kunnen worden bekeken.


Helpt u de Familiestichting aan nieuwe informatie?


De Familiestichting doet onderzoek naar de oorsprong en de geschiedenis van het geslacht Haselhoff. De twee onderzoekers, Albert en Roelof Hazelhoff houden zich daar intensief mee bezig. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk externe informatiebronnen aan te boren.
Een ieder die informatie kan verstrekken verband houdende met vorenstaande onderzoeken wordt uitgenodigd om die door te geven aan het secretariaat van de Familiestichting. Dit geldt eveneens voor eventuele vragen over bijvoorbeeld de herkomst van, c.q. de personen op een foto.

   Lopende onderzoeken


    Kunstschilder J. Haselhoff uit Breda ( +/- 1650 )

    Bewoningsgeschiedenis familie Haselhoff in Wedde

    Familie Hazelhoff-Roelfzema in de periode 1850-1950

    Familie Haselhoff in en om Dortmund ( D )

    Familie De Haselhoff in Belgïe



Uitkomsten van actueel onderzoek

Aafke Geerts Hazelhoff van Brederode (VI-2-2) en Henricus Reinirus Vosch van Avesaet, een voornaam huwelijk?
Op 23 mei 1774 trouwt Wilmina Elzes Hazelhof (VI-2), de uit Bellingwolde afkomstige dochter van Else Haselhof(f) (V-4) en Aafke Meertens, op 30 jarige leeftijd in De Langackerschans (tegenwoordig Nieuweschans) met de aldaar wonende 29 jarige Geert Geerts Grim. Uit dit huwelijk worden vier kinderen geboren, drie dochters en een zoon. Tot zover niets bijzonders.
Wat echter opvalt, is dat hun op 12 augustus 1776 geboren dochter Aafke Grim trouwt met een jongeman met een opvallende naam Henricus Reinirus Vosch van Avesaet. Het huwelijk hebben we in de archieven niet kunnen vinden, maar dat het heeft plaatsgevonden lezen we in de overlijdensakte van Aafke als zij in 1849 in Doesburg sterft.
Overigens is dit niet de enige vondst in deze overlijdensakte. Aafke wordt in die akte niet aangeduid als Aafke Grim maar als Aafke Geerts Hazelhoff van Brederode. Een huwelijk met de namen Vosch van Avezaet en Hazelhoff van Brederode is voor ons dan ook aanleiding genoeg om deze families eens verder te onderzoeken.
Overigens gebruikt ook Aafkes in 1785 geboren broer Else Grim de naam Brederode. In 1813, tijdens de Franse overheersing, komt hij als hoefsmid Elzo Geerts van Brederode voor op de lijst van weerbare mannen voor de Garde Nationale. In 1814 dient hij als remplaçant in de Franse Marine in Toulon. Hij trouwt in 1818 als arbeider Elze Geerts van Brederode met de dienstmeid Geertje Jakobus Kleir/Kleer.

Download hier het hele verhaal

Van Weertshuis tot Borggraafhuis
Bijna twee eeuwen lang, tot in de Franse tijd,was het borggraafhuis tegenover de burcht in Wedde de plek waar leden van de familie Haselhoff hun functie als borggraaf uitoefenden en een herberg dreven. Aanleiding genoeg voor onze beide onderzoekers Roelof en Albert Hazelhoff om, met behulp van bronnenonderzoek en literatuur onderzoek te doen naar en in een tweetal artikelen inzicht te geven in de geschiedenis van dit huis. Leest u meer in bijgevoegde artikelen zoals deze zijn opgenomen in het blad Terra Westerwol
da.


Dit artikel is ook gepubliceerd in HaselhoffBulletin 1/16.

Download hier het eerste deel van het verhaal Download hier het tweede deel van het verhaal

Een Hazelhoff op Schokland

In september 2015 was onze onderzoeker Roelof Hazelhoff (XII-25) voor het eerst van zijn leven op het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland.Tegenwoordig een verhoging in het vlakke landschap van de N-O polder die door de omringende bebossing nauwelijks opvalt. Maar wel een plek met een bijzondere geschiedenis. Het eiland is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Op de terugreis bedacht hij dat er ook een familielid op Schokland heeft gewoond. Thuisgekomen heeft hij snel de Nieuwe Kroniek er op na geslagen en jawel: hij vond een Hazelhoff-dochter die in de negentiende eeuw met een Schokker visser trouwde en naar het eiland verhuisde.


Dit artikel is ook gepubliceerd in HaselhoffBulletin 2/15.

Download hier het hele verhaal

Veenhuizen, ook voor onze familie een historische plek
  Op 4 oktober 2014 hadden wij onze familiedag in Veenhuizen in het Nationaal Gevangenismuseum. Een plek met een bijzonder stuk Nederlandse geschiedenis.

Hier werden vanaf 1823 drie gestichten voor weeskinderen gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Tegenwoordig is Veenhuizen een gewone gevangenis. Het Nationaal Gevangenismuseum is ondergebracht in het voormalige Tweede Gesticht. Roelof beschrijft in het artikel op welke wijze en via welk familielid dit bijzondere instituut met onze familie verbonden is.


Dit artikel is ook gepubliceerd in HaselhoffBulletin 1/14.

Download hier het hele verhaal

Evert Hazelhoff, op het nippertje van de verdrinkingsdood gered 
 Het leven van een mens, en soms met hem een heel nageslacht, hangt aan een zijden draadje. Zo ook dat van mijn voorvader Evert Hazelhoff (VI-27). En daarmee dat van mijzelf, realiseerde ik mij bij de ontdekking van onderstaand verhaal op het internet
.Het hierna volgende relaas van zijn toch wel wonderbaarlijke redding is opgenomen in het boek met de titel: ‘Historie en gedenkschriften van de Maatschappy, tot redding van drenkelingen. Opgericht binnen Amsterdam. MDCCLXVII. : Volume 4’.

Download hier het hele verhaal

Burengevecht

Op de zitting van de politierechter van donderdag 5 juli 1928 werd een burenruzie in Franeker behandeld. De vrouw van schipper Koenraad Hazelhoff (X-30), Gerritje Jaarsma werd hiervan het slachtoffer. Ook hun zoon, de onderwijzer en niet onverdienstelijk kaatser Jan Hazelhoff (XI-43), was bij de vechtpartij betrokken. Hieronder het letterlijke verslag uit de Leeuwarder Courant van dezelfde dag.


Download hier het hele verhaal

Moord in de Franse Tijd

Onder deze titel schreef H. Benninga uit Assen een artikel in Terra Westerwolda, het tijdschrift van de Historische Vereniging Westerwolde. Hij vertelde daarin over zijn onderzoek naar het in zijn familie overgeleverde verhaal, waarin zijn betovergrootvader Harm Tammes en zijn vrouw vermoord zouden zijn door plunderende Franse soldaten. Harm Tammes was getrouwd met Janna Heeres Hazelhoff (VI-46), dus is er aanleiding genoeg om ook in ons familieblad aandacht aan deze vermoedelijke moord te besteden.


Download hier het hele verhaal

Kasper Hazelhoff: een jongen met heimwee?

Diverse lokale en landelijke kranten meldden rondom 30 maart 1864 een bijzonder verhaal. De hoofdrol daarin speelde Kasper Hazelhoff (VII-16-1). In de Zierikzeesche Courant werd het verhaal als volgt verteld:


Download hier het hele verhaal
Share by: